Körte

Szélvédett fekvésben, tápdús, gyengén meszes talajokon jól terem. Száraz, sovány homokon vagy nagyon kötött, erősen meszes talajokon rövid életű, és gyümölcse kövecses lesz. Fontos a szedési idő megválasztása: A túl korán leszedett gyümölcs fonnyad, utóérésre képtelen, a későn szedett gyümölcs pedig puhul. A birs alanyra oltott körtefa törpe fa marad, de a talajjal szemben igényesebbé válik.

Bosc Kobak

Bosc Kobak
Termesztési aránya Magyarországon a legnagyobb. Szeptember közepén szedhető tartós tárolásra, amikor elérte a fajtára jellemző minőségi jegyeket. A gyümölcs mérete nagy vagy igen nagy (180-280gr.). A gyümölcs teljes felülete rozsdamázzal fedett. Héja közepes vastagságú, száraz. Kevésbé érzékeny, jól bírja a szállítást, ezért a kereskedők szívesen fogadják. Húsa fehéressárga, olvadó. Fája közepes vagy annál gyengébb növekedési erélyű. Igen ritka koronát nevel. Középkésőn fordul termőre, utána viszont rendszeresen és bőven terem.
  • Érési idő: szeptember közepe
  • Tárolható: január-március
  • Nagyság: 180-280 gr.
  • Szín: sárgásbarna
  • Íz: édes-savas; finom zamatú

Piros Vilmos

Piros Vilmos
Érési idő: augusztus eleje -közepe, 5-10 nappal az alapfajta, a Vilmos után Gyümölcs: középnagy, vagy nagy, szabályos körte alakú, fedőszíne teljesen éretten barnáspirosas, nem minden évjáratban és termőhelyen színeződik megfelelően, lédús, édes-savanykás, rövid ideig tárolható Termőképesség: igénye hasonló a Vilmos körtéhez, középerős növekedésű, korán termőre fordul, rendszeresen terem, de 20 %-kal kevesebbet az alapfajtánál, pollenadó fajtái: Clapp kedveltje, Bosc kobak
  • Érési idő: augusztus vége
  • Tárolható: rövid ideig
  • Szín: barnáspiros

Téli esperes

Téli esperes
Gyümölcse középnagy, sőt nagy, alakja igen széles, vaskos, szabálytalan alakú, többnyire az egyik oldalán laposabb. Olyan széles, mint amilyen magas. Egész felülete hullámos. Színe szalmasárga, amit kis részben barnáspiros és narancssárga fedőszín, valamint hálózatos parásodás borít. Kocsánya duzzadt és bunkós, kisebb mélyedésben ül. A gyümölcs húsa sárgásfehér, olvadó, bő levű, de a magház körül kövecses. Íze kellemes, gyenge illattal. Tárolhatósága jó, de ráncosodásra hajlamos. Igen jól szállítható. Október közepétől szedik, amilyen későn csak lehet, novembertől márciusig fogyasztható. A fa rendszeresen és bőven terem, igen korán termőre fordul. Levele inkább nagy, feltűnően csónakos, visszahajló csúccsal. Vesszei sárgászöldek. Koronája sűrű, szabálytalan gömbkorona, rövid termőrészekkel. Jól termékenyül, és jó virágport ad. Jól termékenyíti a Bosc kobak, az Serres Olivér, a Hardenpont téli vajkörte, és a Vilmos körte.
  • Érési idő: okt.közepe második fele
  • Tárolható: márc-ápri.
  • Nagyság: középnagy vagy nagy
  • Szín: fényes sárgászöld
  • Íz: illatos édes savas
  • Állomány: magház körűl gyakran kövecses

Mirandinó rossó

Mirandinó rossó
Koronája: közepesnél erősebb növekedésű. Gyümölcse: kis méretű, megnyúlt körte alakú, sárga alapszíne pirossal mosott. Közepesen édes, illatos. Érési ideje: július közepe-vége. Értéke elsősorban koraiságában van.

Ilonka

Ilonka
A Vilmos körte után körülbelül egy héttel, augusztus végén érik. Az egyik legkiválóbb nyári körténk. Gyümölcse nagyméretű, ízletes, friss fogyasztásra kifejezetten alkalmas. Nyári körte lévén gyümölcse rövid ideig tárolható, átlagosan 102 mm hosszú, 70 mm széles, átlagos tömege 180 g. Felülete sima vagy kissé dudoros; alakja változó, a széles körtétől a hengeres formáig terjed. Húsa sárgásfehér, olvadó, bő levű, kiváló fűszeres, harmonikus ízű. Jól szállítható, 2-3 hétig tárolható. Fája erős növekedésű, felfelé törő, idősebb korban kissé széthajló ágrendszerűvé válik. Korán termőre fordul. Edzett, igénytelen, egészséges fajta. Kordonművelésben is kielégítő mennyiséget terem. Porzófái: Vilmos körte és Hardenpont.
  • Érési idő: augusztus vége
  • Tárolható: rövid ideig
  • Nagyság: közép nagy 180g
  • Szín: sárga
  • Íz: fűszeres
  • Állomány: olvadó

Kornélia

Kornélia
Gyümölcs: kicsi, vagy közepes, tojásdad alakú, fedőszíne sárgás, napos oldalán pirossal fedett, vékony héjú, sárgásfehér húsú, édeskés, szotyósodásra hajlamos Termőképesség: nem nevel nagy koronát, korán fordul termőre, rendszeresen terem, pollenadó fajtái: Vilmos
  • Érési idő: július 2 hete
  • Nagyság: 80g
  • Szín: sárga napos oldalon pirossal fedett
  • Íz: édeskés

Hardy vajkörte

Hardy vajkörte
Középnagy, ritkán nagy (145-200g), kúpos, tojásdad alakú gyümölcse (csésze felől legszélesebb) egyik oldalán hízottabb. A héj színe éretten sárgásszürke, az egész felület barna parás, vastag héjú, száraz tapintású (néhol kormos körtének is hívják). Kocsánya rövid, igen vastag, gyakran dudoros. Húsa zöldesfehér, tömött, olvadó, bőlevű, kellemesen savas, fűszeres, feldolgozáskor barnulásra hajlamos. Kora őszi fajta; augusztus végén, szeptember elején szedhető, 1-2 hónapig tárolható. A fa fiatal korban igen erős növekedésű, felfelé törő, sűrű ágrendszerű (jegenyeszerű), majd termőkorban gyengül a növekedése. Jó termőképes­ségű. Későn fordul termőre. Porzófajtái: Vilmos, Nemes Krasszán, Serres Olivér. A megfelelő gyümölcsméret kialakulásához a fa elégséges vízellátottsága szükséges.
  • Érési idő: aug.vége-szep.eleje
  • Tárolható: 1-2 hónap
  • Nagyság: középnagy 145-200g
  • Szín: sárgásszürke
  • Hússzín: zöldes fehér
  • Íz: kellemesen savas fűszeres
  • Állomány: olvadó bőlevű

Hardenpont téli vajkörte

Hardenpont téli vajkörte
Az egész világon ismerik, de aránya a termesztésben Magyarországon a legnagyobb. Tartós tárolásra október elején szedhető, februárig, márciusig tárolható. Gyümölcse nagy 180-220gr.-os széles körte alakú. Húsa fehér, olvadó, bőlevű, magház körűl kövecses. Gyümölcsei sokoldalúan felhasználhatók, decembertől frissen fogyasztható. Középerős növekedésű. Nem túl korán fordul termőre, de rendszeresen és bőven terem.
  • Érési idő: Téli, október közepe
  • Tárolható: január-március
  • Nagyság: 180-220 gr.
  • Szín: kisárguló zöld
  • Íz: sajátos finom zamatú

Vilmos

Vilmos
A világon a legelterjedtebb körtefajta. Hazánkban a 'Bosc kobak' után a legnagyobb arányban termesztik. Augusztus második-harmadik dekádjában szedhető. Tárolótól függően 1-3 hónapig is eltartható. Gyümölcse nagy 160-220gr.-os. Gyümölcshéja éretten szép sárga, napos oldalon enyhén pirosas színeződésű, vékony. Húsa fehér, olvadó, bőlevű, illatos, édes-savanykás ízű, muskotályos zamatú. Feldolgozás során szép világos marad a gyümölcshús színe. Fája közepes növekedési erélyű, közepesen sűrű koronát nevel. Korán termőre fordul, évente rendszeresen terem. A nagyobb téli lehüléseket károsodás nélkül elviseli.
  • Érési idő: Őszi, aug. vége
  • Tárolható: 1-4 hét
  • Nagyság: 160-220 gr.
  • Szín: zöldes szalmasárga
  • Íz: édes-savas finom zamatú

Clapp kedveltje

Clapp kedveltje
Augusztus első hetében szüretelhető, 1-2 hónapig tárolható. Középnagy gyümölcsének tömege 180-220gr. Szabályos körte alakú. Gyümölcshéja éretten szalmasárga, napos oldalon 40-50%-ban pirossal fedett. Húsa fehér színű, olvadó, bőlevű, illatos. Elsősorban friss fogyasztásra való, de szép fehér húsa miatt feldolgozásra is kiválóan alkalmas. Középkorán fordul termőre. Hazánk szélsőséges téli hőmérséklet ingadozását jól tűri. Termőre fordítását lekötözéssel gyorsítani lehet.
  • Érési idő: Nyári, aug.eleje
  • Tárolható: 1-2 hét
  • Nagyság: 180-220 gr.
  • Szín: barnáspiros
  • Íz: édes-savas zamatos

Conference

Conference
Gyümölcs: közepes, vagy nagy, megnyúlt körte alakú, éretten zöldessárga héjú, foltosan rozsdamázzal fedett, sárgásfehér húsú, olvadó, nagyon édes vajkörte, friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas, optimális időben szedve akár 6 hónapig tárolható, zölden jól szállítható, éretten nyomódásra érzékeny Termőképesség: termőhelyre igényes, középerős növekedésű, nem nevel nagy koronát, középkorán fordul termőre, rendszeresen és bőven terem, ha téli, tavaszi fagyok nem károsítják, termésritkítást igényelhet, varasodásra alig érzékeny, körtelevélbolha közepesen károsítja, jó pollenadó fajtái: Vilmos, Clapp kedveltje, Packham’s Triumph, Guyot Gyula
  • Érési idő: szeptember elsőhete
  • Tárolható: akár 6 hónapig is
  • Nagyság: 120-220 g
  • Héjszín: zöldes sárga
  • Íz: nagyon édes
  • Állomány: olvadó