Kajszi

Lombfakadás előtt, kora tavasszal virágzik. Termését a téli és kora tavaszi fagy gyakran megtizedeli. Védett helyen ritkán károsodik. Talajban nem válogat, de legjobban meszes talajban, meleg fekvésben fejlődik. A fagyérzékenységen kívül a gutaütésre is hajlamos. A fertőzés megelőzése érdekében koronáját ne sokat metszegessük.

Magyar C235

Magyar C235
úlius közepén érik. Gyümölcse minden irányú felhasználásra alkalmas. Közepes méretű (45gr.) gyümölcse gömbölyded, oldalról kissé lapított. Héja narancssárga, a napos oldalon kárminpiros fedőszínnel mosott. Húsa narancssárga, lédús, igen finom. Koronája közepes méretű. Korán termőre fordul, jó termőképességű. A téli és tavaszi lehűlésekre érzékeny, a sarka vírus fertőzésre és rákosodásra közepesen fogékony. A moníliás hajtáshervadásra és a gnomiás levélfoltosságra kevésbé érzékeny. Csak szelektált klónok szaporíthatók. A 'Gönci magyar kajszi' gyengébb növekedésű, valamivel nagyobb gyümölcsű mint a 'Magyar kajszi'. Mindkét klón hasonló arányban található a termesztésben.

Bergeron

Bergeron
12 nappal a 'Magyar kajszi' után érik. Friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra is alkalmas. Gyümölcse valamivel kisebb mint a 'Magyar kajszi' -é, kissé megnyúlt gömb alakú. Héja narancssárga a napos oldalon élénkpiros. Húsa narancssárga, kemény, kiváló ízű. Feltörő növekedésű, közepesen sűrű koronát nevel. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. A téli lehűléseket kiválóan tűri. Kései érése, termésbiztonsága és kedvező gyümölcstulajdonságai miatt telepítésre javasolt.
  • Érési idő: július közepe
  • Nagyság: középnagy 40-55gr
  • Hússzín: narancssárga
  • Íz: édes-savas, harmónikus, kiválló
  • Állomány: rostos, szilárd
  • Megjegyzés: fagytűrése kiválló

Ceglédi óriás

Ceglédi óriás
Mérete nagy, a hagyomáyos technológiával nevelve 50-70 gr. Megfelelő vízellátás, metszés esetén az átlagtömeg a 90-120 gr-ot is elérheti. Alakja megnyúlt, oldalról lapított. Héja világos narancssárga, a napos oldalon pirossal fedett. Húsa narancssárga, lédús, ízletes. Magja édes. Közepes növekedési erélyű. Önmeddő, jól termékenyítik a 'Magyar kajszi' klónok a 'Ceglédi bíborkajszi'. Virágrügyei a 'Magyar kajszi'-nál ellenállóbbak, a téli lehűlésekre közepesen érzékenyek. Igen nagy méretű, piacos gyümölcse alapján jól társított ültetvényekbe telepítésre javasolt.
  • Érési idő: július eleje
  • Nagyság: igen nagy 50-80gr.
  • Hússzín: narancssárga
  • Íz: édes-savas, aromás
  • Állomány: lédús puha
  • Megjegyzés: friss fogyasztás

Pannónia

Pannónia
4-7 nappal a 'Magyar kajszi'-t követően érik. Friss fogyasztásra és feldolgozásra alkalmas. Közepes méretű (40-45 gr.) gyümölcse gömbölyű, narancssárga alapszínén a napos oldalon kárminpiros fedőszín alakul ki. Húsa narancssárga, savasabb mint a 'Magyar kajszi', ízletes. Kis méretű szétterülő koronát nevel. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Jó termésbiztonsága és sokoldalúan felhasználható gyümölcse miatt nagymértékben szaporítják. Növekedési tulajdonságai alapján intenzív ültetvény létesítésére alkalmas
  • Érési idő: július közepe-vége
  • Nagyság: középnagy 40-55gr.
  • Hússzín: narancssárga
  • Íz: édes-savas, zamatos
  • Állomány: rostos kemény
  • Megjegyzés: minden célra megfelelő

Gönci magyar

Gönci magyar
Érés idő: július közepe Öntermékenyülő sárgabarack, jó pollenadó. Gyümölcse középnagy 40-55 g. Legkisebb átmérője 40 mm, kúpos, gömb alakú. Héja élénk narancssárga, a napos oldalon kárminpiros, élénkpiros fedőszínnel mosott. Húsa narancssárga, éretten lédús és puha, íze lédús savas-zamatos, talán a legkiválóbb zamatú kajszibarack. Szinte teljesen megegyezik a "Magyar kajszi" gyümölcsével. Magja édes. Fája középerős növekedésű, koronája félgömb alakú, zömökebb, mint a "Magyar kajszi" koronája. Jó termőképességű, rendszeresen és bőven terem. Sokoldalúan felhasználható gyümölcsöt terem. Gyümölcséből lekvár, dzsem, befőtt, gyümölcslé és pálinka is készülhet.
  • Érési idő: Magyar kajszival egyidőben
  • Nagyság: középnagy 40-55 g

Borisféle kései rózsa

Borisféle kései rózsa
Július végén éri el a szedési érettséget. Sötét narancssárga húsú, kemény, rostos, nem túl lédús, jóízű sárgabarack. Gyümölcse közepes nagyságú, narancssárga színű, héját kárminpiros fedőszín borítja, napos részeken vérvörösen pontozott, magvaváló. Szétterülő, elsöprűsödésre hajlamos, nagy koronát nevel, koronaritkítást igényel. Téli és tavaszi lehűlésekkel szemben legellenállóbb fajta sárgabarack. A Bergeronnal, nagyjából egyszerre virágzik, öntermékenyülő, magbele édes, későn fordul termőre, túlkötődésre hajlamos.
  • Érési idő: július vége-augusztus eleje
  • Nagyság: kicsi 30-35 g
  • Szín: narancssárga kis mértékben kármin piros
  • Íz: közepes ízű
  • Állomány: kemény rostos

Ceglédi arany

Ceglédi arany
Érési idő: július 20. körül Gyümölcs: nagy, gömbölyű, alapszíne narancssárga, fél oldalán pirossal belehelt, fénylő héjú, tömör húsú, éretten kellemes zamatú, friss fogyasztásra, és feldolgozásra is kiválóan alkalmas Termőképesség: igen erős növekedésű, korán termőre fordul, kiváló termőképességű, gyümölcsritkítás szükséges, fagyérzékenysége közepes, öntermékeny
  • Érési idő: július vége
  • Nagyság: középnagy-nagy 40-45 g
  • Szín: narancssárga napos oldalon kárminpiros
  • Íz: kellemes ízű
  • Állomány: kemény

Rakovszky

Rakovszky
Virágzás, termékenyülés Öntermékeny fajta. Középkorai virágzású. Termőképesség Jó, rendszeresen terem. Érési ideje A Magyar kajszi után érik 4-7 nappal. Gyümölcs jellemzői Gyümölcse középnagy, átlagosan 38 g tömegű, gömbölyded alakú, a csúcsa felé kúpos. Héja narancssárga, zamatos, bőlevű. Fa jellemzői Fája középerős növekedésű, szabályos sudaras, illetve sűrű, hnger vagy gömb alakú koronát nevel. Virágainak fagytűrése jobb a Magyar kajszinál. Fája rákosodásra hajlamos. Elsősorban friss fogyasztásra alkalmas.
  • Érési idő: magyar kajszi után 4-7 nappal
  • Nagyság: átlagos 38 g
  • Szín: sötét narancssárga lilás élénkpirossal most molyhos
  • Íz: zamatos
  • Állomány: bőlevű